Röportaj “Bu Sene Ağırlık, Enerji Tasarruflu Makinalarda”

Üç ana fabrikasında toplamda 70 bin metrekare ile yıllık 3 bin adet makina üretme kapasitesine sahip Baykal Makine’nin Marka Yönetmeni Murat Bayazıt ile görüştük. Katar Fifa Dünya Kupası’ndan, ABD’deki Özgürlük Anıtı inşaatında kullanılan makinalarına kadar projeleri hakkında bilgi veren Bayazıt; 2013 yılını büyümeyle kapattıklarını açıkladı.

Yaklaşık bir yıldır 2022 Katar Fifa Dünya Kupası için yapılacak yedi stadın inşasında kullanılacak hat projesi üzerinde çalışan Baykal Makine, tasarımı kendisine ait olan ‘Tam Otomatik Direk Kesme ve Bükme Hattı’ ile dünyada bir ilke öncülük yaptı. 26 metreye 60 metre alan kaplayan ve 2,5metreX14 metre kesim ebadına sahip hat, tam otomatik yapısıyla yüzde 50 oranında zaman tasarrufu sağlıyor ve sıfır hatayla çalışıyor. İş kazalarına mahal vermediği gibi işçilik maliyetini de ortadan kaldırıyor. Hattın, Katar’a sevkiyatına geçen ay başlayan  Baykal Makine, yılsonuna kadar makinaları faaliyete geçirecek.

Baykal Makine Marka Yönetmeni Murat Bayazıt; Hakkı Baykal tarafından 1950 yılında kurulan Baykal Makine’nin 600 çalışanı, üç ayrı fabrikada 70 bin metrekare üretim alanı, farklı ebatlarda yıllık 3 bin adet makina üretimi ile metal sac işleme makinaları konusunda Türkiye'nin önde gelen firmaları arasında yer aldığını vurguladı. Metal ve sac malzemelerin kesim, büküm ve kaynak işlerinde kullanılan abkant presler, giyotin makaslar, punch makinaları, lazer kesim sistemleri, plazma kesme makinaları ve su jeti kesme makinaları imal ettiğini dile getiren Bayazıt, Baykal Makine’nin her yıl dünya genelinde düzenlenen 80’e yakın fuara katıldığını ve üretiminin yüzde 90’ını kendi markasıyla ihraç ettiğini kaydetti. 2007 yılında sektörde yüksek teknolojiye sahip Alman Weinbrenner GmbH’inin satın alındığını sözlerine ekleyen Bayazıt, bu sayede know-how alt yapılarını daha da güçlendirdiklerini vurguladı.

Üretim gamınızda hangi makinalar var?

Türkiye’nin önde gelen uzman imalatçı kuruluşlarından Baykal Makine; metal ve sac malzemelerin kesim, büküm ve kaynak işlerinde kullanılan abkant presler, giyotin makaslar, punch makinaları, lazer kesim sistemleri, plazma kesme makinaları ve su jeti kesme makinaları üretiyor.

İhracat yapılanmanız hakkında bilgi verir misiniz?

Üretimimizin yüzde 87’sini ihraç ediyoruz. Baykal makinaları; Kanada’dan Yeni Zelanda’ya kadar 110 ülkede, güçlü teknik servise sahip seçkin bayilerimiz tarafından temsil ediliyor. Yurt içinde ana bölge bayiliklerimiz üzerinden kurumsal müşterilerimize ulaşıyoruz. Baykal Makine, Rusya ve Orta Doğu sac işleme makinaları pazarının lider markası konumundadır.

Baykal Makine hangi sektörlere hitap ediyor?

Üretmiş olduğumuz makinalar ağır sanayi, inşaat, otomotiv, havacılık, endüstriyel makina, savunma sanayi ve gemi inşaatı sektörlerinde kullanılıyor.

Dünya çapında referanslarınız arasında neler var?

Katar FIFA 2022 Dünya Kupası’nda kullanılacak yedi stat projesinde yer alıyoruz. ABD’deki Özgürlük Anıtı inşaatında kullanılan 12200 mm x 2500 ton abkant presi ve Dubai Festival City yapımında kullanılan 9100 mm x 2500 ton abkant presi biz verdik. Bunun yanı sıra Porsche’un Stuttgart fabrikasında Baykal makinaları kullanılıyor. Caterpillar’ın fabrikasında kullanılan 9100 mmX3000 ton abkant pres de bizim makinamızdır. Amerika’nın en büyük doğal gaz boru tesisatı üreticisinin fabrikasında kullanılan 6100 mmX6000 ton ile Yunanistan’ın en büyük sokak direği üreticisinin fabrikasında kullanılan 14000 mmX1400 ton ve 18000 mmX1600 ton tandem abkant pres Baykal Makine’nin üretimidir.

Tercih edilen bir maka olmanızın ardında yatan neden nedir?

Dünya pazarında Türk makina sektörünü temsil eden öncü bir kuruluş olarak; müşteri beklentilerini tam olarak karşılayan ürünler ve hizmetler üretiyoruz. Kurumsal müşteri olarak adlandırdığımız nihai kullanıcılar, yatırım yapmak istedikleri ürün hakkında ilk önce kaliteye bakıyor. Baykal Makine’nin dünya üzerinde edindiği kalite ve güven duygusu, müşterilerimizin bizi tercih etmesindeki en büyük etken.

Katar’daki projeniz hangi aşamada?

Katar’da 2022 Dünya Kupası hazırlıkları kapsamında 9’u yeni, 3’ü renovasyon olmak üzere yedi ayrı şehirde stadyumlar inşa edilecek. Al-Daayen, Al-Khor, Al-Rayyan, Al-Shamal, Al-Wakrah, Doha ve Umm Slal şehirlerinde yapılacak olan stadyumlar, Dünya Kupası bittikten sonra sökülerek yeni stadyumlar yapılması için gelişmekte olan ülkelere gönderilecek. Stadyumlar merkezi Şangay'da bulunan Alman mimarlık şirketi 'Albert Sheer & Partner' tarafından yapılacak. Katar Futbol Federasyonu tarafından organize edilecek ve Orta Doğu’da düzenlenecek ilk turnuva olma niteliğini taşıyan 2022 Katar Fifa Dünya Kupası için yapılacak yedi stadın inşasında kullanılacak makinaları içeren ve dünyada başka bir örneği bulunmayan proje tamamlandı. Bu doğrultuda tamamladığımız ‘Tam Otomatik Direk Kesme ve Bükme Hattı’, birçok açıdan sektörde ilklere öncülük ediyor. Dünyada bu boyutta otomatik bir hat yok. Var olanlar ise insan müdahalesi gerektiriyor. Yükleme ve boşaltma tasarımı ile yazılımı tamamen mühendislerimize ait olan hattımız, plazma kesim tezgahı, yükleme boşaltma ünitesi, abkant press ve plazma boru kesme makinası olmak üzere dört kısımdan oluşuyor. Kesim işleminden sonra hurdası dahil parçaları tercihe göre aynı anda alabiliyor ve yine tercihe göre tek tek bırakabiliyor.

‘Tam Otomatik Direk Kesme ve Bükme Hattı’nınne gibi özellikleri var?

‘Tam Otomatik Direk Kesme ve Bükme Hattı’nın özellikle malzeme aktarımı kısmında tam otomatik yapıya sahip olmasının sektöre farklı bir boyut kazandıracak. Sektörde en büyük kayıplar işçi hatalarından kaynaklanıyor. Dünyada başka bir örneği bulunmayan tam otomatik hattımız üretim hatalarını sıfıra indiriyor. İş kazalarına mahal vermediği gibi işçilik maliyetini de ortadan kaldırıyor. “Tam Otomatik Direk Kesme ve Bükme Hattı’na Amerika, İtalya ve Orta Doğu ülkelerinden şimdiden talep almaya başladık. Baykal Makine olarak özel projelerde ön plana çıkıyoruz ve çok iyi referanslara sahibiz. 75 kişilik kendi alanlarında uzman mühendis ekibimizle ciddi Ar-Ge çalışmalarına imza atıyoruz. Aynı zamanda üniversite iş birliğine önem veriyoruz. Bilim ve Sanayi Bakanlığı’na Ar-Ge Merkezi olmak için başvuruda da bulunduk.

Kalite Baykal Makine için neyi ifade ediyor?

Bizim için kalite; müşterilerimizin beklentilerini en iyi şekilde yerine getirmek ve karşılığında duydukları memnuniyeti görmektir. Firma kültürü olarak benimsediğimiz benzersiz satış sonrası hizmetimiz ile kurumsal müşterilerimize, Baykal Makine Müşteri Hizmetleri olarak 7/24 hizmet vermekteyiz. Sektörümüzde ilk olarak başlattığımız sosyal medya üzerinden yardımcı uygulamalar ile satış sonrası servis ve yedek parça hizmeti de veriyoruz.

2013 yılı sizin için nasıl geçti? Beklenen büyümeyi gerçekleştirdiğiniz söylenebilir mi?

2012 yılı bizim için özel projeler yılı oldu diyebiliriz. Dünyanın en büyük abkant pres makinası ve dünyanın en büyük tandem abkant pres makinası imalatlarını gerçekleştirdik. Beklentilerimizin üzerinde bir yılı geride bıraktık. 2013 yılına geldiğimizde ise, Katar FIFA 2022 dünya kupası için yapılacak sekiz stat projesinde kullanılacak makina ihalesini aldık. Yüksek teknolojili otomasyon sistemine sahip olan bu hat, dünya üzerinde ilk defa yapılıyor. Baykal Makine olarak 2013 yılında yüzde 22 oranında büyüdük.

Bu yıl hangi ürünleriniz piyasada yerini aldı?

Baykal Makine, dünya üzerinde her yıl 70’ten fazla fuara katılım gösteriyor. Ar-Ge projelerimiz kapsamında her yıl üç yeni ürünü, sac işleme makinaları pazarına sunuyoruz. Bu yıl, yeni nesil BLS-F fiber lazer kesim makinasını ve dik işlem merkezini sektöre kazandırdık.

Özel projeler konusundaki çalışmalarınız, üretiminizde daha mı aktif rol oynuyor?

Baykal Makine, dünya üzerinde özel projeler denildiğinde akla gelen ilk firmadır. Sunmuş olduğu ileri teknoloji, üretimin her aşamasında kullanıcısına güven veriyor. Baykal Makine yüksek müşteri memnuniyeti ile çözüm odaklı üretim ve hizmet anlayışını benimsemiş; ileri teknolojik ürünlü makinaları güvenle pazara sunan, lider bir dünya markası olmayı hedefliyor.

2014 yılı için ne yönde çalışmalarınız olacak?

Bu sene ağırlıklı olarak enerji tasarruflu makinalara odaklandık. Genel olarak insanların gözünde makina sektörünün çevreci olmadığı yönünde bir algı var. Bizim ürettiğimiz birçok makina çevre dostu özellikleri ile ön plana çıkıyor. Yeni nesil BLS-Fiber, APHS Neo ve Elektrikli Abkant Pres bunlara örnektir. Biz Baykal Makine olarak enerji tasarruflu makinalarımızdan alan her müşterimiz adına beşer adet fidan dikerek binlerce fidandan oluşacak Baykal Ormanları oluşturacağız. Yurdun farklı bölgelerinde oluşturulacak ormanlarla küresel ısınmaya karşı savaşarak doğanın korunmasına katkıda bulunacağız. Bu kampanyanın diğer firma temsilcilerine de örnek olmasını istiyoruz.