Baykal Makine, Türkiye'nin En Büyük Lazer Kesim Makinelerinden BLS-F'yi Sakarya’ya Sevk Etti

Metal sac işleme makineleri alanında Türkiye’nin önde gelen firmaları arasında bulunan Baykal Makine, Türkiye’nin en büyük lazer kesim makinelerinden BLS-F fiber lazer kesim makinesini Mayıs ayı başında başarı ile teslim etti. Üretiminin yüzde 90’ını kendi markası ile ihracata kanalize eden Baykal Makine, uluslararası projelerde başarılı işlere imza atıyor.

Özel projelerde ön plana çıkan Baykal Makine, son olarak Türkiye’nin en büyük lazer kesim makinelerinden BLS-F fiber lazer kesim makinesi ile dikkatleri üzerine çekti. Sektörde birçok ilki içinde barındıran BLS-F fiber lazer kesim makinesi, Tırsan Treyler firmasının Sakarya’da bulunan fabrikasında dorse imalatında kullanılacak. Zaman kaybını ortadan kaldıran, yüzde 70’e varan oranlarda enerji tasarrufu sağlayan ve üretim maliyetlerini en aza indiren fiber lazer, aynı zamanda 3 metreye 15 metre kesim ebadında ve toplam kapladığı alan 7’ye 35 metre sahip boyuyla fark yaratıyor.

Baykal Makine Marka Yönetmeni Murat Bayazıt; Hakkı Baykal tarafından 1950 yılında kurulan Baykal Makine’nin 600 çalışanı, üç ayrı fabrikada 70 bin metrekare üretim alanı, farklı ebatlarda yıllık 3 bin adet makina üretimi ile metal sac işleme makineleri konusunda Türkiye'nin önde gelen firmaları arasında yer aldığını vurguladı. Metal sac malzemelerin kesim, büküm ve kaynak işlerinde kullanılan abkant presler, giyotin makaslar, punch makineleri, lazer kesim sistemleri, plazma kesme makineleri ve su jeti kesme makineleri imal ettiğini dile getiren Bayazıt, en son yaptığımız fiber lazer kesim projesi ile müşteri isteklerine en optimum çözümü getirdiklerini dile getirdi. Bayazıt, “Bizim için bu ebatta ürettiğimiz ilk makine ancak Şubat ayında 3 metreye 14 metre uzunluğunda, sektörün en büyük fiber lazer kesim makinesini Aksaray’daki Altuntaş Havalandırma firmasına yine biz sevk etmiştik” dedi.

Müşteri talebine göre esnek çözümler sunuyor

Yaptıkları özellikli makineleri müşterilerden gelen talepler doğrultusunda her geçen gün geliştirdiklerini, talep ve beklentilere göre farklı tasarımlar ortaya çıkardıklarını söyleyen Murat Bayazıt, Baykal Makine olarak özel projelerde ön plana çıktıklarını ve çok iyi referanslara sahip olduklarını vurguladı. 75 kişilik Ar-Ge ekibiyle çalıştıklarını aktaran Bayazıt, aynı zamanda üniversite işbirliğine önem verdiklerini, Bilim ve Sanayi Bakanlığı’na Ar-Ge Merkezi olmak için başvuruda bulunduklarını belirtti.

Farklı ebatlarda yıllık 3 bin adet makine üretiyor

Baykal Makine’nin 11 Eylül terör saldırısında yıkılan New York’taki Dünya Ticaret Merkezi kulelerinin yerine yapılan Özgürlük Kulesi inşaatını yapan firma için özel ürettiği makinenin halen kullanıldığını anımsatan Murat Bayazıt, kulenin çelik konstrüksiyon imalatını yapması için 2010 yılında üretilen dev abkant pres makinesinin 12 metre boyunda, 2 bin 500 ton bükme kapasitesine sahip olduğunu ve kendi ağırlığının 320 tonu bulduğunu anlattı. Baykal Makine’nin Almanya’da tren vagonları imalatında kullanılan 20 metrelik ve 2 bin 500 tonluk bir makinesinin bulunduğuna da dikkati çeken Bayazıt, doğalgaz boru bükümü için geçen yıl yollanılan ve basma kuvveti 6 bin ton olan özel üretim bir makinenin Amerika Florida’da halen faaliyet gösteriyor. Katar Fifa 2022 dünya kupası stat imalatı için özel olarak tasarlanan tam otomatik büküm ve kesim hattının ise teslim edildiğini sözlerine ekledi.