Baykal Makine, Ar-Ge Çalışmasıyla Dünyada Bir İlke İmza Attı
Baykal Makine, Ar-Ge Çalışmasıyla Dünyada Bir İlke İmza Attı

Baykal Makine, Ar-Ge Çalışmasıyla Dünyada Bir İlke İmza Attı

Yaklaşık bir yıldır 2022 Katar Fifa Dünya Kupası için yapılacak 7 stadın inşasında kullanılacak hat projesi üzerinde çalışan Baykal Makine, tasarımı kendisine ait olan ‘Tam Otomatik Direk Kesme ve Bükme Hattı’ ile dünyada bir ilke öncülük yaptı. 26 metreye 60 metre alan kaplayan ve 2,5’e 14 metre kesim ebadına sahip hat, tam otomatik yapısıyla yüzde 50 oranında zaman tasarrufu sağlıyor ve sıfır hatayla çalışıyor. İş kazalarına mahal vermediği gibi işçilik maliyetini de ortadan kaldırıyor. Hattın, Katar’a sevkiyatını geçen sene Aralık ayında yapan Baykal Makine, birkaç ay içinde makineleri faaliyete geçirecek.

Katar’da 2022 Dünya Kupası hazırlıkları kapsamında 9’u yeni, 3’ü renovasyon olmak üzere 7 ayrı şehirde stadyumlar inşa edilecek. Al-Daayen, Al-Khor, Al-Rayyan, Al-Shamal, Al-Wakrah, Doha ve Umm Slal şehirlerinde yapılacak olan stadyumlar, Dünya Kupası bittikten sonra sökülerek yeni stadyumlar yapılması için gelişmekte olan ülkelere gönderilecek. Stadyumlar merkezi Şangay'da bulunan Alman mimarlık şirketi 'Albert Sheer & Partner' tarafından yapılacak. Baykal Makine Marka Yönetmeni Murat Bayazıt, Katar Futbol Federasyonu tarafından organize edilecek ve Orta Doğu’da düzenlenecek ilk turnuva olma niteliğini taşıyan 2022 Katar Fifa Dünya Kupası için yapılacak 7 stadın inşasında kullanılacak makineleri içeren ve dünyada başka bir örneği bulunmayan projeyi tamamladıklarını söyledi. Yaklaşık bir yıl önce Katar’dan 2022 Fifa Dünya Kupası için yapılacak statlarda kullanılması planlanan makinelerin oluşturduğu bir komple sistem talebi aldıklarını belirten Bayazıt, “Bu doğrultuda tamamladığımız ‘Tam Otomatik Direk Kesme ve Bükme Hattı’, birçok açıdan sektörde ilklere öncülük ediyor. Dünyada bu boyutta otomatik bir hat yok. Var olanlar ise insan müdahalesi gerektiriyor. Yükleme ve boşaltma tasarımı ile yazılımı tamamen mühendislerimize ait olan hattımız, plazma kesim tezgahı, yükleme boşaltma ünitesi, abkant press ve plazma boru kesme makinesi olmak üzere dört kısımdan oluşuyor. 26 metreye 60 metre alan kaplıyor. 2,5’e 14 metre kesim ebadına sahip. Kesim işleminden sonra hurdası dahil parçaları tercihe göre aynı anda alabiliyor ve yine tercihe göre tek tek bırakabiliyor” dedi. 

Yüzde 50 oranında zaman tasarrufu sağlıyor

‘Tam Otomatik Direk Kesme ve Bükme Hattı’nın özellikle malzeme aktarımı kısmında tam otomatik yapıya sahip olmasının sektöre farklı bir boyut kazandıracağının altını çizen Bayazıt, bunun aynı zamanda yüzde 50’ye varan oranlarda zaman tasarrufu anlamına geldiğini vurguladı. Bayazıt, “Sektörde en büyük kayıplar işçi hatalarından kaynaklanıyor. Dünyada başka bir örneği bulunmayan tam otomatik hattımız üretim hatalarını sıfıra indiriyor. İş kazalarına mahal vermediği gibi işçilik maliyetini de ortadan kaldırıyor” diye konuştu. Bayazıt, ‘Tam Otomatik Direk Kesme ve Bükme Hattı’ için Katar’da tesis kurduklarını, yaklaşık bir ay içinde sevkiyata başlayacaklarını ve yılsonuna kadar makineleri faaliyete geçireceklerini vurguladı. 2022 Fifa Dünya Kupası için yapılacak statların aydınlatma direkleri ile çelik konstrüksiyon inşasına yönelik kullanılacak hatlarda insan eli değmeden üretim yapılacağına dikkati çeken Bayazıt, ayrıca makinelerin Dünya Kupası’nın gerektirdiği yol, otel ve ihtiyaçlara yönelik tesis gibi yapılanmalarda çalışacağını aktardı. Yaptıkları özellikli makineleri müşterilerden gelen talepler doğrultusunda her geçen gün geliştirdiklerini, talep ve beklentilere göre farklı tasarımlar ortaya çıkardıklarını belirten Bayazıt, sözlerine şöyle devam etti:

“Tam Otomatik Direk Kesme ve Bükme Hattı’na, Amerika, İtalya ve Orta Doğu ülkelerinden şimdiden talep almaya başladık. Baykal Makine olarak özel projelerde ön plana çıkıyoruz ve çok iyi referanslara sahibiz. 75 kişilik kendi alanlarında uzman mühendis ekibimizle ciddi Ar-Ge çalışmalarına imza atıyoruz. Aynı zamanda üniversite işbirliğine önem veriyoruz. Bilim ve Sanayi Bakanlığı’na Ar-Ge Merkezi olmak için başvuruda da bulunduk.”

Türkiye’nin önde gelen firmaları arasında yer alıyor

Bayazıt, Hakkı Baykal tarafından 1950 yılında kurulan Baykal Makine’nin, 600 çalışanı, 3 ayrı fabrikada 70 bin metrekare üretim alanı, farklı ebatlarda yıllık 2 bin adet makine üretimi ile metal sac işleme makineleri konusunda Türkiye'nin önde gelen firmaları arasında yer aldığını vurguladı. Metal ve sac malzemelerin kesim, büküm ve kaynak işlerinde kullanılan abkant presler, giyotin makaslar, punch makineleri, lazer kesim sistemleri, plazma kesme makineleri ve su jeti kesme makineleri imal ettiğini dile getiren Bayazıt, Baykal Makine’nin her yıl dünya genelinde düzenlenen 80’e yakın fuara katıldığını ve üretiminin yüzde 90’ını kendi markasıyla ihraç ettiğini kaydetti. 2007 yılında sektörde yüksek teknolojiye sahip Alman Weinbrenner GmbH’inin satın alındığını söyleyen Bayazıt, bu sayede know-how altyapılarını daha da güçlendirdiklerini vurguladı. 

Makineleri dünyanın dört bir yanında kullanılıyor

Baykal Makine’nin 11 Eylül terör saldırısında yıkılan New York’taki Dünya Ticaret Merkezi kulelerinin yerine yapılan Özgürlük Kulesi (Freedom Tower) inÅŸaatını yapan firma için özel ürettiÄŸi makine halen kullanılıyor. Özgürlük Kulesi’nin çelik konstrüksiyon imalatlarını yapması için 2010 yılında üretilen dev abkant pres makinesi; 12 metre boyunda, 2 bin 500 ton bükme kapasitesine sahip, kendi ağırlığı 320 tonu bulan, 2.5 milyon dolar deÄŸerindeydi. Firmanın aynı zamanda Almanya’da tren vagonları imalatında kullanılan 20 metrelik, 2 bin 500 tonluk bir makinesi bulunurken, doÄŸalgaz boru bükümü için geçen yıl yolladığı, basma kuvveti 6 bin ton olan özel üretim bir makinesi de Amerika Florida’da halen faaliyet gösteriyor.Â