Amerika'nın Özgürlük Kulesi'nde Bursalı Baykal Makina İmzası
Amerika'nın Özgürlük Kulesi'nde Bursalı Baykal Makina İmzası

Amerika'nın Özgürlük Kulesi'nde Bursalı Baykal Makina İmzası

New York'ta 11 Eylül saldırılarında yıkılan Dünya Ticaret Merkezi'nin yerine inşa edilmekte olan "Özgürlük Kulesi"nin (Freedom Tower) yapımına, bir Türk şirketi de imza attı. Makine sektöründe 63 yıldır faaliyet gösteren ve 2007 yılı sonunda Almanya'nın yüksek teknoloji firmalarından Weinbrenner şirketini satın alan Baykal Makine'nin ürettiği abkant pres makinesi, anıtın çelik-konstrüksiyon imalatında kullanılmaya başlandı.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 3 ayrı tesisiyle, yıllık 3 bin 500 adet makine kapasitesine sahip olan Baykal Makine, son beş yılda 27 milyon dolarlık yeni fabrika, ekipman ve tesis yenileme yatırımı yaptı. Bir süre önce ABD'ye gerçekleştirdiği ihracatla da, Türk mühendislik eseri makinesini Özgürlük Kulesi'ne taşıyan Baykal Makine Sanayi Ticaret AŞ. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Semih Erbek, geçen yıl yaklaşık 60 ülkeye 70 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini belirterek, bu yıl ABD'ye yaptıkları ihracatla da, Baykal ve Türkiye için önemli bir referans kazandıklarını söyledi.

Simgesel önemi çok büyük

Ürettikleri abkant pres makinesini alıcı firmaya teslim ettiklerini kaydeden Erbek, "Bu ihracat ile 12 metre boyunda ve 2 bin 500 ton bükme kapasitesine haiz, kendi ağırlığı 320 tonu bulan 2.5 milyon dolar değerinde dev bir makineyi ABD'ye ulaştırdık. Alıcı firma bu makineyi kullanarak, 11 Eylül saldırılarında yıkılan Dünya Ticaret Merkezi'nin yerine yapılmakta olan "Özgürlük Kulesi" inşaatının çelik-konstrüksiyon imalatlarını yapmaktadır. Bu vasıta ile Türkiye ve Türk makine mühendisliği, simgesel önemi çok büyük olan bu özgürlük anıtına kendi katkısını koymuş bulunmaktadır" dedi.

Türkiye'nin ilk makine imalatçısı firmalarından biri olduklarını ve bugüne dek 50 binin üzerinde makine ürettiklerini anlatan Erbek, 2008 yılında 120 milyon TL cirolarıyla Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu içinde yer aldıklarını vurguladı. Metal sac işleme ve teknolojisi alanındaki makineleri her türlü kapasitede üretebildiklerine dikkat çeken Erbek, bugüne kadar yaklaşık 800 milyon dolar döviz girdisi sağladıklarını bildirdi. İhraç ettikleri ürünleri, alıcı ülkelerde yetkili bayi ve acenteleri aracılığıyla son kullanıcılarına ulaştırdıklarını ifade eden Erbek, şöyle devam etti:

"Son derece sağlam temellere oturan bir yurt dışı bayi ve müşteri bazına sahibiz. En anlamlı yurt dışı faaliyetlerimizden biri; Almanya'nın sac işleme teknolojisi konusunda en ileri firmalarından birisi olarak kabul edilen Weinbrenner Gmbh firmasını satın almamız olmuştur. Weinbrenner'ın makine üretimi Türkiye'deki tesislerimize transfer ettik. Ancak şirketin Almanya'daki merkezi ve kilit konumdaki mühendislik ve araştırma-geliştirme kadrosu muhafaza edilmiş olup, Almanya'daki faaliyetine yüzde yüz Baykal sermayeli olarak devam etmektedir. Bu vesile ile çok ileri teknoloji bir Alman makine know-how birikimi Türkiye'ye kazandırdık. Bunu sektörün Türkiye'deki geleceği açısından çok önemli ve stratejik bir gelişme olarak görüyoruz. Hollanda, İtalya ve Bulgaristan'da gerek iştirak ettiğimiz, gerekse yüzde yüz sermaye sahibi olduğumuz makine dağıtım ve pazarlama şirketlerimiz de bulunmaktadır."

Ar-Ge'ye 3 milyon dolar

Takım tezgahları sektöründe Avrupa'nın en büyük ve en modern tesislerinden birine sahip olduklarına ve Ar-Ge ile know-how yatırımlarının 3 milyon dolar seviyesine ulaştığına işaret eden Erbek,"Bu yatırımlarının sonucu olarak, Türkiye'de üretimi henüz ciddi seviyelere ulaşmayan teknolojilere el atmış bulunmaktayız. Bu teknolojiler arasında, lazerli kesim sistemleri, plazma kesim, ve su-jeti kesim sistemlerini sayabiliriz. Bu tip teknolojik makinelerin dünya piyasası, yıllık yaklaşık 5-6 milyar dolar düzeyinde" diye konuştu.