Ar-Ge Merkezi Sertifikası alan Baykal Makine, 550 metrekare alana sahip teknoloji üssünde toplam 61 çalışan ile sac işleme makineleri sektöründe yenilikçi ve özgün tasarımlar geliştirmeyi hedefliyor.
Makine sektöründe ilklere imza atan ve 64 yıllık köklü geçmişiyle lider kuruluşlar arasında yer alan Baykal Makine, Ar-Ge Merkezi olma hedefine ulaşarak, Bursa’nın 23’üncü Ar-Ge Merkezi unvanını aldı. Ortalama 600 personel ile üç ana tesiste ve toplamda 70 bin metrekare alanda yıllık 5 bin adet makine üretim kapasitesine sahip olduklarını söyleyen Baykal Makine Yönetim Kurulu Başkanı Sulhi Baykal, ürünlerin yüzde 80-85’ini ihracata kanalize ettiklerini, böylece kent ve ülke ekonomisine ciddi oranda katma değer sağladıklarını vurguladı. Firmanın 64 yıllık geçmişi boyunca kendi öz kaynakları ile sürdürdüğü Ar-Ge çalışmaları sonucunda Türkiye’nin ilk Abkant Presi ve ilk Hidrolik Giyotin Makası gibi birçok ilke imza attığını ifade eden Baykal, “1994 yılında Hollanda Kersten firması ile kurulan B&K B.V. şirketi ile Ar-Ge faaliyetlerine başlayan ve 5746 No’lu Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun çerçevesinde geçtiğimiz aylarda başvurusunu yapan Baykal Makine, 16 Ekim 2014 tarihi itibari ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığın’ca Ar-Ge Merkezi Sertifikası’nı aldı. Türkiye’nin en büyük makine üreticilerinden biri olan Baykal, sürdürülebilir bir gelişme için Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinin vazgeçilmez bir gereklilik olduğuna inanıyor ve politikalarını bu yönde sürdürüyor†dedi.
Sulhi Baykal, 42 araştırmacı, 15 teknisyen ve 4 destek personeli olmak üzere toplam 61 çalışanla yaklaşık 550 metrekarelik bir alanda hizmet veren Baykal Makine Ar-Ge Merkezi’nde sac işleme makineleri sektöründe hizmet vermek üzere yenilikçi ve özgün tasarımlar gerçekleştirileceğini, ayrıca TEYDEB projeleri yürütüleceğini vurguladı. Temel hedeflerinden ilkini yurtdışına bağlı ve yüksek maliyetli teknolojilerin yerli kaynaklarla üretilmesinin sağlanması konusunda Ar-Ge faaliyetleri yapmak olduğunun altını çizen Baykal, enerji ve diğer kaynakları verimli kullanan, doğal çevrenin korunmasına katkı sağlayan, katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesinin de diğer önemli hedefleri arasında bulunduğunu aktardı. Baykal, Ar-Ge Merkezi’nde özgün tasarımlar gerçekleştirerek, patent-faydalı model sayısını artırmak istediklerine de değindi.
Ar-Ge Merkezi ile öncelikle bölüm çalışanları, genelde de tüm çalışanların yetkinliklerini geliştirecek ve onların yaratıcı fikirlerini ortaya koyabilme imkânları sağlayacak uygun çalışma ortamının oluşturulmasının amaçlandığına dikkati çeken Baykal, “Çalışanları bu doğrultuda motive etmek ve böylece bir inovasyon kültürü oluşturmak için Ar-Ge Merkezi bünyesinde yenilikçi fikirlerin üretilmesi, master ve doktora yapılması gibi konularda ödüllendirme dahil özendirici sistemler de oluşturuluyor†diye konuştu. Başta Bursa’dakiler olmak üzere ülke genelindeki üniversitelerle kazan-kazan ilkesine uygun işbirliği projeleri geliştireceklerini anlatan Baykal, bu kapsamda son sınıf öğrencilerinin yarı zamanlı istihdam edilmesi ve yürütülen Ar-Ge projelerine katkılarının sağlanması çerçevesinde, öğrencilerin sanayinin iş yapma yöntemleri konusunda bilgilenmelerinin sağlanacağını aktardı.
110’dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor
Hakkı Baykal tarafından 1950 yılında kurulan ve sac işleme makineleri konusunda Türkiye’nin önde gelen kuruluşları arasında yer alan Baykal Makine; metal sac malzemelerin kesim, büküm ve kaynak işlerinde kullanılan abkant presler, giyotin makaslar, punch makineleri, lazer kesim sistemleri, plazma kesme makineleri ve su jeti kesme makineleri imalatı yapıyor. Üretimin yüzde 80-85’ini kendi markaları ile ihracata kanalize eden firma, 90’ı aşkın bayi kanalı ile 5 kıtada 110’dan fazla ülkeye ürün gönderiyor. Baykal Makine, 2013 yılındaki 44 milyon dolar ihracat rakamıyla, Türkiye İhracatçılar Meclisi ilk 1000 ihracatçı listesinde 443’üncü sırada yer aldı.
Bugüne kadar uluslararası birçok projeye imza atan Baykal Makine, Katar Futbol Federasyonu tarafından organize edilecek ve Orta Doğu’da düzenlenecek ilk turnuva olma niteliği taşıyan 2022 Katar Fifa Dünya Kupası için yapılacak 7 stadın inşasında kullanılacak makineleri içeren Tam Otomatik Direk Kesme ve Bükme Hattı projesini geçtiğimiz yılsonunda teslim etti. 11 Eylül terör saldırısında yıkılan New York’taki Dünya Ticaret Merkezi kulelerinin yerine yapılan Özgürlük Kulesi inşaatını yapan firma için özel ürettiği makine halen kullanılan Baykal’ın, Almanya’da tren vagonları imalatında kullanılan 20 metrelik ve 2 bin 500 tonluk; Amerika Florida’da da doğalgaz boru bükümü için özel üretim bir makinesi bulunuyor.