BAYKAL MAKİNE'den 44 milyon dolarlık ihracat

Sac işleme makineleri alanında Türkiyenin önde gelen imalatçı kuruluşları arasında yer alan ve 5 kıtada 110dan fazla ülkeye ürün gönderen Baykal Makine, 2013 yılında 44 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Baykal Makine Yönetim Kurulu Üyesi Murat Baykal, üretimin yüzde 90ını kendi markaları ile ihracata kanalize ettiklerini ve sac işleme makineleri konusunda Türkiyenin önde gelen uzman imalatçı kuruluşları arasında bulunduklarını söyledi. Ürünlerini 90ı aşkın bayi kanalı ile 5 kıtada 110dan fazla ülkeye gönderdiklerini belirten Baykal, “Firmamız, 550 çalışanı ve 2013 yılındaki 44 milyon dolar ihracat rakamıyla, Türkiye İhracatçılar Meclisi ilk 1000 ihracatçı listesinde 443üncü sırada yer almanın gururunu yaşıyor. Baykal Makine, 2007 yılında sektörde yüksek teknolojiye sahip Alman üretici Weinbrenner GmbHyi satın alarak know-how altyapısını daha da güçlendirdi. Stuttgarttaki fabrikasında yüksek teknolojili makineler üreterek Avrupanın sayılı üreticileri arasında yerini aldı. Bugün gelinen noktada büyük önem verdiğimiz Almanya pazarında 3 binden fazla makinemiz bulunuyor. Ayrıca her yıl dünya genelinde düzenlenen 80e yakın fuara katılıyoruz” dedi.

Baykal Makinenin 1950 yılında Hakkı Baykal tarafından kurulduğunu anımsatan Baykal, üç ayrı fabrikada toplam 70 bin metrekare üretim alanı ve farklı ebatlarda yıllık 3 bin adet makine üretimi ile metal sac işleme makineleri konusunda ülkemizin önde gelen firmaları arasında bulunduklarını vurguladı. Metal sac malzemelerin kesim, büküm ve kaynak işlerinde kullanılan abkant presler, giyotin makaslar, punch makineleri, lazer kesim sistemleri, plazma kesme makineleri ve su jeti kesme makineleri imal ettiklerinin bilgisini veren Baykal, “Özel projelerde ön plana çıkıyoruz ve çok iyi referanslara sahibiz. 75 kişilik Ar-Ge ekibimizle özellikli makineleri müşterilerimizden gelen talepler doğrultusunda her geçen gün daha da geliştiriyoruz. Farklı tasarımlar ortaya çıkarıyoruz. Bu noktadan hareketle üniversite işbirliğine büyük önem veriyoruz. Ar-Ge Merkezi olmak için Bilim ve Sanayi Bakanlığına da gerekli başvuruyu yaptık” diye konuştu.

BLS-F fiber lazer ile zaman  kaybını ortadan kaldırdı

Son olarak BLS-F fiber lazer kesim makinesi ile dikkatleri üzerlerine çektiklerini dile getiren Baykal, ürünün birçok ilki içinde barındırdığını söyledi. BLS-F fiber lazer kesim makinesinin, Tırsan Treyler firmasının Sakaryadaki fabrikasında dorse imalatında kullanıldığının bilgisini veren Baykal, “Bu ebatta ürettiğimiz ilk makine. 3 metreye 15 metre kesim ebadında ve toplam kapladığı alan 7ye 35 metre. Zaman kaybını ortadan kaldırdığı gibi yüzde 70e varan oranlarda enerji tasarrufu sağlıyor. Üretim maliyetlerini en aza indiriyor. Bu projemizle müşteri isteklerine en optimum çözümü getirdik” ifadelerini kullandı. Baykal, geçtiğimiz şubat ayında 3 metreye 14 metre uzunluğunda olan fiber lazer kesim makinesini Aksaraydaki Altuntaş Havalandırma firmasına sevk ettiklerine değindi. Firmanın bugüne kadar uluslararası birçok projeye imza attığına işaret eden Baykal, 2022 Katar Fifa Dünya Kupası için yapılacak 7 stadın inşasında kullanılacak makineleri içeren Tam Otomatik Direk Kesme ve Bükme Hattı projesini geçtiğimiz yılsonunda teslim ettiklerini aktardı.

Baykal Makinenin 11 Eylül terör saldırısında yıkılan New Yorktaki Dünya Ticaret Merkezi kulelerinin yerine yapılan Özgürlük Kulesi inşaatını yapan firma için özel ürettiği makinenin halen kullanıldığına değinen Baykal, şunları kaydetti:
“Kulenin çelik konstrüksiyon imalatını yapması için 2010 yılında üretilen dev abkant pres makinesi, 12 metre boyunda, 2 bin 500 ton bükme kapasitesine sahip ve kendi ağırlığı 320 tonu buluyor. Almanyada tren vagonları imalatında kullanılan 20 metrelik ve 2 bin 500 tonluk bir makinemiz var. DoÄŸalgaz boru bükümü için geçen yıl yollanılan ve basma kuvveti 6 bin ton olan özel üretim bir makinemiz de Amerika Floridada faaliyette.”Â